Tässä tehtävässä tuli kertoa kahdesta sosiaalisen median kanavasta tai ympäristöstä, joista toinen on itselle ennestään tuttu ja toinen tuntematon.

 

Itse olen ensimmäisenä some-kanavana joskus back in the day opetellut Facebookin käytön. Facebook on alusta, joka uutena viehätti, mutta jota en kovin aktiivisesti nykyään käytä muuta kuin seuratakseni tapahtumia ja muiden päivityksiä. Se on alusta, joka ei ehkä enää ole niin mediaseksikäs kuin vaikkapa Instagram, mutta jolla on vakiintunut käyttäjäryhmä. Maine on toisaalta hieman kyseenalainen tietosuojakohujen ja muiden ”pikkukämmien” vuoksi, joilla media revittelee sopivin väliajoin.  Facen kautta löytää kätevästi tapahtumia ja voi luoda tai liittyä eri ryhmiin, laittaa tärkeitä päivityksiä salilla käymisestä tai kun olet syönyt jotain tosi jännää ruokaa. Facebookin viestipalvelun Messengerin kautta voi keskustella ja viestitellä, mutta itse koen sen viestipalvelun hieman kankeaksi. Pystyn elämään ilman naamakirjaa, siitä huolimatta käyn päivittäin selaamassa viimeisimmät päivitykset :D 

 

Twitter on palveluna itselleni nimenä tuttu, mutta johon en ole ollut halukas aiemmin tutustumaan ennen tätä tehtävänantoa. Twitter-sanasta tulee ensimmäiseksi mieleeni Donald Trump, Twitterin suurkuluttaja. Twitter nyt on ilmeisesti paljon muutakin :D Se on yhteisöpalvelu, jossa viestitään, eli twiitataan. Yksi twiitti voi sisältää enintään 280 merkkiä. Tämän yhteisön jäsenet siis kommunikoivat lyhyiden viestien välityksellä seuraajilleen ja muille kiinnostuneille. Sen kautta näkee kattavasti ja helposti esimerkiksi päivän polttavat uutisaiheet ympäri maailmaa.

 

Loin itselleni Twitter-tilin. Tämä oli helppoa. Sitten aloin tutustumaan kyseiseen palveluun, enkä käsittänyt aluksi mitään. Totesin, että täälläkin siis seurataan ihmisiä ja tykätään tai jätetään tykkäämättä julkaisuista. Twiitteihin voi myös vastata tai jättää vastaamatta, uudelleentwiitata. Sinne voi myös ladata videoita ja kuvia. Kätevää kyllä, että yhdellä vilkaisulla voi nähdä suuren määrän twiittejä, koska niiden mitta on juurikin rajoitettu 280 merkkiin. Hakusanoilla löysin mielenkiintoisia seurattavia ja julkaisuja. Ajankohtaisia uutisia löytyy myös helposti ja niitä on kätevä lukea. Lisäksi näet tilastot oman twiittisi näkyvyydestä. Aika mielenkiintoista. Ehkä.

 

Olen hieman skeptinen Twitterin käytön sopivuudesta omassa arjessani. En äkkiseltään keksi mitä lisäarvoa se toisi itselleni muiden somekanavien joukossa. Ehkä tämä vaatii pitempää käyttöä, jotta sen merkitys jossain vaiheessa itselleni avautuisi.

 

Omassa työympäristössäni en koe, että Twitter olisi se ensisijainen mikroblogialusta sidosryhmille viestimiseen. Twitter on omasta mielestäni nopeaan ajatuksen vaihdantaan sopiva kanava, jonka kautta esim otetaan kantaa ajankohtaisiin asioihin. Kahvila-alalla työskennellessäni koen, että esimerkiksi Facebook ja Instagram on sopivampi ympäristö tiedottamiseen ja rentoon mainostamiseen. Toisaalta esimerkiksi Facebook ja nykyään ilmeisesti myös Instagram esittävät sisältöä seuraajille valikoivasti. Sitäkin bisnestä kuitenkin dollari pyörittää, eikä jokainen päivitys siis kaikille käyttäjille näy käsittääkseni muuta kuin rahallisen mainonnan kautta. 

 

En osaa sanoa, minkä ikäiset ihmiset Titteriä pääasiassa käyttävät ja millaista kohdeyleisöä sen kautta mainostamisessa voisi tavoittaa. Ehkä on syytä tutustua tähän syvällisemmin mahdollisuutena sillä todistetusti yritykset pystyvät hyödyntämään twitteriä onnistuneesti osana markkinointiviestintää. En luovuta vielä tämän kanavan suhteen; ehkä minusta kuoriutuu vielä innokaskin twiittaaja niin työn puolesta kuin vapaa-ajallakin.