Tässä tehtävässä tuli etsiä itsestä tietoja hakukoneen kautta. Lisäksi pohtia digitaalisen identiteetin muodostumista sekä kuvien ja tietojen manipulointia. Tuli myös pohtia julkisuuden henkilön tietojen puuttumista sosiaalisessa mediassa ja mitä ajatuksia se herättää. 

Aloitin tehtävän Googlettamalla itseni. Ensin kuviin tuli paljon käyttämäni profiilikuva. Kuvia selatessani hyppäsi myös latteart-kuva, jonka olin ladannut Instagramiin. Seuraavaksi löytyi Facebook-sivustoni ja Instagram-tilini. En löytänyt itsestäni mitään muita julkaisuja enkä kilpailutuloksiakaan. Kaikki löydökseni olivat paikkaansapitäviä.

 

En käytä sosiaalista mediaa alustana kuin yhteydenpitoon ja kevyeen instapäivittelyyn. Kuka tahansa voi kuitenkin tulla väärin kohdelluksi sosiaalisessa mediassa. Kuka tahansa voi levittää toisesta asiaankuulumatonta informaatiota. Se on tehty varmaan liiankin helpoksi, vaikka tietosuoja-asetuksen pitäisikin suojata meitä jossain määrin. Kyseessä ei edes tarvitse olla identiteettivarkaus tai muu vakava asia, sillä sähköinen media on nopea ja tehokas niin hyvässä kuin pahassakin. On kuitenkin muistettava, että se tieto minkä joskus faceen tai mihin tahansa sosiaaliseen mediaan kerran lataat tai julkaiset, säilyy siellä jossain. Kerran ladattu on aina jonkun saatavilla ja nähtävillä. Jokainen on vastuussa siitä, millaisia julkaisuja ja kuvia itsestään sosiaaliseen mediaan laittaa ja miten sen näkyvyyden rajoittaa. Se, millaisen kuvan itsestään antaa julkaisujen ja muille näkyvän somekäyttäytymisen kautta antaa, on täysin jokaisen aikuisen oma asia. 

 

Kuvien muokkaaminen on myös enemmän sääntö kuin poikkeus, huomioida tulee kuitenkin alusta ja se, oletko saanut luvan toisen kuvan muokkaamiseen. Toisaalta tällaisen henkilön saaminen vastuuseen voi olla lähes mahdotonta. Käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa tulisi soveltaa kanavaan ja perustaa niin lakiin kuin oman järjen käyttöön ja hyvään makuun. Makuasioistahan ei voi toisaalta muuta kuin kiistellä.

 

Poliitikko on julkisuuden henkilö ja hänen sosiaalisessa mediassa käyttäytyminen nousee nopeasti otsikoihin, jos se on huolimatonta, ajattelematonta ja huonoa makua osoittavaa. Tästä on paljonkin esimerkkejä menneiltä vuosilta. Hänen relevantit tietonsa tulisi löytyä sosiaalisesta mediasta, sillä se luo mielestäni luottamusta ja läpinäkyvyyttä mitä tarvitaan julkisessa virassa toimiessa. Jos tietoja ei löydy, on se kummallista ja herättää epäluuloa hänen toimistaan, vaikkei syytä siihen olisikaan. Sosiaalinen media on politikoille hyvä ja tehokas viestintä- ja kampanjointikanava, joten sen oikein käyttäminen tulisi mielestäni jokaiselle olla tärkeää hallita.